Hawaiiaanse Kahuna

Hawaiiaanse voorspelling:
"Waiho wale kahiko"
"Oude geheimen worden nu onthuld"

Het Hawaiiaanse woord Kahuna laat zich het best omschrijven als 'specialist' of 'expert'. De Kahuna (hetzelfde woord wordt gebruikt voor de enkel- en meervoudsvorm) waren meesters in kano bouwen, navigatie, gebed, massage, kruidenkunde, astronomie, oceanografie, landbouw, geesten uitdrijven, familietherapie (Ho'oponopono) etc. Vaak werd op jonge leeftijd al gezien welke kwaliteiten een kind bezat. Het kind werd vervolgens door een bekwame ouder, grootouder, tante of oom larenlang opgeleid voor zijn of haar specifieke taak.
De Kahuna waren een integraal deel van de Hawaiiaanse samenleving.

Tegenwoordig wordt de term 'Kahuna' te pas en te onpas gebruikt op het gebied van de metafysica, maar ook bij surfen. Er is geen overeenstemming over de betekenis en ook het woord zelf is controversieel. Sommigen zeggen dat de Kahuna van weleer zo'n deel waren van de Hawaiiaanse cultuur dat de term vandaag de dag niet meer gerechtvaardigd is. Hiertegenover staat dat spirituele leraren die in de Hawaiiaanse traditie werken het woord nog steeds gebruiken.
Toen ik mijn Lomilomi lerares Aunty Margaret Machado wilde spreken over de Kahuna, reageerde ze afwijzend en zei dat de meeste Hawaiianen door hun angst voor de Kahuna 'Ana 'Ana (uitvoerders van het gebed om te doden) daar niets van willen weten. Toen ik mijn Ho'oponopono lerares Morrnah Nalamaku Simeona een Kahuna noemde, zei ze: "Ik heb daar nog veel mee te reinigen."
Misschien is het beter om tegenwoordig de term Kumu, dat 'leraar' of 'bron' betekent, te gebruiken of Kahu, 'bewaarder'.