Ke'Ola Gerda van der Linden

Mijn liefde voor de Hawaiianen, hun cultuur en de Hawaiiaanse eilanden vormt de inspiratie achter Aloha o ka I.

De naam Ke 'Ola heb ik gekregen van Kumu Hula Uncle George Lanakilakekiahilii Na'ope. (25 februari 1928 - 26 oktober 2009), medeoprichter van het beroemde Merrie Monarch Hula Festival, dat jaarlijks in Hilo op The Big Island plaatsvindt. Uncle George was Kumu (leraar) Hula Kahiko (oude) stijl, zanger en preservator van oude Hawaiiaanse waarden.
Meer informatie over George Na'ope Wikipedia

Een vraag die mij vaak gesteld wordt: Hoe kan het, dat een oerhollandse vrouw zo gefascineerd is door de spirituele cultuur van de Hawaiiaanse eilanden? Hieronder volgt een korte beschrijving van een lange weg.

In 1989Morrnah Simeona, tijdens een reis in Egypte die ik voor Paul Liekens had georganiseerd, vroeg Paul mij of ik wel eens had gehoord over de Kahuna van Hawaii. Ik bleef als aan de grond genageld staan en bellen begonnen te klinken door mijn lichaam. Het was alsof ik verbonden werd met een diep verborgen bron, die opnieuw tot leven kwam. Terug in Nederland probeerde ik boeken te vinden over de Hawaiiaanse Kahuna. Ik vond er één, 'The Secret Sience behind Miracles' van Max Freedom Long. En wat voor miracles! Een gebroken bot genezen in 5 minuten? Ik wilde er alles over weten.
Niet lang daarna werd ik gevraagd een seminar te organiseren in het voormalige centrum de Kosmos in Amsterdam voor Morrnah Nalamaku Simeona (19 mei 1913 - 11 febr. 1992) en haar assistent Dr. Stanley Hew Len. Samen reisden ze de hele wereld over om mensen in contact te brengen met Morrnah's vernieuwde vorm van Ho'oponopono, dat gebaseerd is op de traditionele Hawaiiaanse vergevings- en genezingsmethode. Intuïtief voelde ik de grote kracht die ervan uitgaat. Tijdens het seminar in 1989 in centrum de Kosmos gebeurde er een wonder. Morrnah genas een man van een slecht gezette gecompliceerde botbreuk die hij 26 jaar daarvoor bij een motorongeluk had opgelopen waardoor hij met een stijf been liep en zijn knie niet meer kon buigen. In minder dan 5 minuten voelde hij een warme stroom door zijn been en kon hij weer gewoon lopen. Nadat de man röntgenfoto's van zijn knie had laten maken, bleek dat zelfs daar waar destijds bot verdwenen was, dit zich weer helemaal hersteld had. Ik vroeg Morrnah: "How do you do that?." Haar antwoord was eenvoudig....."It's not me, it's the Divinity. I just ask." Zo eenvoudig?
Nu, na Morrnah's Ho'oponopono jarenlang toe te passen en te onderwijzen, zijn wonderen een natuurlijk gevolg van Morrnah's Ho'oponopono. De Hawaiianen van weleer bezaten een geheime kennis, die tegenwoordig, mede door Morrnah, ook ons ter beschikking staat. Een methode die uit Hawaii afkomstig is, moet wel eenvoudig en plezierig zijn; de Hawaiianen houden niet van moeilijk doen. Hun motto: "Keep it simple, hang loose and relax".
Wil je zelf Morrah's Ho'oponopono leren? Dat kan. Op de Ho'oponopono pagina vind je de informatie.
Lees meer over Morrnah op Wikipedia en Morrnah Simeona


Tijdens mijn eLomi Graduation Ke'ola Gerda van der Lindenerste bezoek in 1993 aan de Hawaiiaanse eilanden, kwam ik in contact met een andere bijzondere vrouw, Aunty Margaret Kalehuamakanoelulu'uonapali Ahualakeali'i Machado (Op 28 december 2009 is zij op 93 jarige leeftijd de regenboog gaan volgen). In haar eenvoudige houten 'beach house' dicht bij Kealakekua Bay leerde ik van Aunty Margart in 1994 haar authentieke Hawaiiaanse Lomi lomi, die van oudsher alleen werd doorgegeven binnen de ohana, de familie. De lessen duurden lang. Je moet de massage kunnen dromen en weten waarom mensen ziek worden en waardoor genezing plaatsvindt. Aunty Margaret's belangrijkste motto is: "It's a praying work. A work of Aloha." Zie de afbeelding onderaan de pagina. Wij zijn de instrumenten, de Goddelijke intelligentie doet het werk. Zowel Morrnah Simeona als Aunty Margaret Machado zeiden: "Only God knows." Voor ons westerlingen is dat soms moeilijk te aanvaarden, ook voor mij. Maar na jaren van wonderen, kan ik alleen maar erkennen dat er in alles en iedereen een Goddelijke Intelligentie is waarmee wij kunnen samenwerken.
Toen ik in 1996 terugkeerde naar Hawaii om de Lomilomi voor gevorderden te leren, vroeg Aunty Margaret me binnen te komen in haar privé kamertje. Elkaars handen vasthoudend zaten we tegenover elkaar op een Hawaiiaanse mat. Aunty sloot haar ogen en zei een Hawaiiaans gebed waarna ze op mijn wangen, voorhoofd en kruin ademde en haar zegen gaf om les te geven in haar stijl van Lomilomi. De lange lijn van Aunty Margaret Machado's traditie zet zich voort en werkt door mij en de massageklanten heen. Ik hoef daar niets aan te veranderen en heb er niets aan toe te voegen, behalve mijn eigen verwondering voor de prachtige resultaten.
Meer over de massage, vind je hier 
Als je een massage wilt boeken, neem je contact met me op.

Zowel Uncle George Na'ope als Morrnah Simeona en Aunty Margaret Machado ontvingen tijdens hun leven de eretitel 'Living Hawaiian Treasure" vanwege hun buitengewone kennis van de oude Hawaiiaanse culturele waarden en het uitdragen daarvan.

Hawaii heeft de wereld veel te bieden. Het belangrijkste is The Spirit of Aloha, een gemoedshouding van liefde en respect voor alles en iedereen, wetend dat we één Ohana, één familie zijn.