Morrnah Nalamaku Simeona

Morrnah Simeona 1989. Fotograaf Peter HilzMorrnah Nalamaku Simeona creëerde het vernieuwde Ho'oponopono proces, de Hawaiiaanse methode voor het herstellen van fouten, misdragingen, vergissingen, verdriet, pijn, etc. Als de ontwerper van deze nieuwe methode heeft ze over de hele wereld lezingen en seminars gegeven, waaronder aan medische faculteiten, universiteiten, de UNESCO, de Wereldgezondheidsorganisatie in Geneve en drie maal bij de Verenigde Naties. In 1983 werd Morrnah als erkende Kahuna la'au lapa'au (genezeres) door de Hawaiiaanse regering en de Hongwanji Mission van Honululu voor haar sublieme werk en kennis van de oude Hawaiaanse cultuur geëerd met de benoeming tot 'Living HawaiianTreasure'. Andere hoge eerbetuigingen ontving ze ondermeer van de United States Jaycees Foundation (Preservation of the Past - Inspiration for the Future) en het International Register of Profiles in Cambridge, Engeland.

In 1989 en 1990 organiseerde Keola Gerda van der Linden in Amsterdam de Ho'oponopono seminars voor Morrnah en haar assistent dr. Stanley Hew Len.

Ook al was ze klein van stuk, uiterst bescheiden en sprak ze met een zachte stem, Morrnah was duidelijk een vrouw met een missie. Zij bracht de mensheid de kennis en methode die het mogelijk maken dat iedereen zijn eigen verlosser kan zijn en in direct kontakt kan komen met zijn innerlijke goddelijke schepper. Met haar Ho'oponopono reikte zij de hulpmiddelen aan die niet alleen mensen, maar ook andere schepselen naar hun oorspronkelijke natuurlijke staat terugbrengen. 

Morrnah werd op 19 mei 1913 geboren in Honolulu op het Hawaiiaanse eiland Oahu en groeide op in een perfekte omgeving om zich op haar missie voor te bereiden. Ze was de dochter van Lilia en Kimokeo Simeona. Morrnah's moeder Lilia is opgevoed door de laatste monarch van Hawaii, koningin Liliuokalani en werd later haar hofdame. Lilia was een Makaula (profetes) en traditionele Kahuna La'au Kahea (genezeres die door woorden genezing brengt, o.a. van gebroken en verbrijzelde botten). Deze kennis en geneeskunst die sinds mensenheugenis van generatie op generatie binnen de familie werd overgedragen leerde Morrnah van haar moeder Lilia. Van haar vader Kimokea leerde ze oceanografie, astronomie en traditionele Ho'oponopono. Als jong kind werd ze opgeleid en geïnspireerd door God en het pantheon van Hawaiiaanse goden die ze Gods helpers noemt. Ondermeer de goden Kane, Lono, Kanaloa, Ku en de godin Hina waren haar helpers bij La'au Kahea. Ook werkte ze samen met de scheppergodin Pele, het vrouwelijke oervuur, die op Hawai'i verblijft in de vulkaan Halema'uma'u. Door de jaren heen verdiepte zij het kontakt met deze natuurkrachten. Nogmaals, deze natuurwezens zijn de helpers van de goddelijke schepper. Een begrip dat voor Hawaiianen heel vanzelfsprekend is omdat zij de goddelijke schepper, de schepping en de daarin aanwezige natuurkrachten als één geheel ervaren.

Op driejarige leeftijd genas Morrnah haar eerste patient, haar eigen hond die aangereden was. Ze volgde daarbij precies de instructies van Gods helpers. Sindsdien ontwikkelde ze zich steeds verder en leerde ze de kracht van gedachten en hoe ze op afstand genezingen kon doen. 
Als jonge vrouw leidde Morrnah een onopvallend leven. Ze werkte als lerares voor kinderen met een handicap, was chauffeur en instructeur voor het Rode Kruis en had haar eigen wellness centra in het Royal Hawaiian en Kahala Hilton hotel waar ze haar klanten behandelde met Lomilomi massage. 

Morrnah's grootste verdienste is het vernieuwen en vereenvoudigen van het traditionele vergevings- en genezingsproces Ho'oponopono in een voor iedereen toepasbare methode. Daarbij integreerde zij de kennis van de innerlijke drie-eenheid: Aumaka of hoger bewustzijn, Uhane of rationeel bewustzijn en Unihipili of onderbewustzijn die zij de innerlijke familie noemt. Ho'oponopono herstelt de harmonie tussen de drie bewustzijnsniveaus waardoor een directe samenwerking ontstaat met de innerlijke goddelijke schepper en wonderen kunnen plaatsvinden.

In 1980 verliet Morrnah Hawaii om haar kennis en Ho'oponopono te delen met de rest van de wereld. Onvermoeibaar reisde ze jaren achtereen door Azië, de Verenigde Staten en Europa om haar Ho'oponopono te onderwijzen en leed weg te nemen. Niet alleen menselijk leed maar ook gebieden zoals de slagvelden uit de 1ste en 2de wereldoorlog. Zij was overtuigd van de wet van oorzaak en gevolg. Morrnah's Ho'oponopono is bijzonder omdat de oorzaak transmuteert, zonder dat dit eerst geanalyseerd hoeft te worden, waardoor het gevolg oplost of verdwijnt.

Haar laatse rondreis in 1990 met voordrachten en seminars in Europa, rondde ze af met een bezoek aan Egypte en het St. Katharinaklooster aan de voet van de Mosesberg in de Sinai woestijn, eindigend in en rond Jeruzalem.
Voor ze weer terugkeerde naar Hawai'i, bracht ze een bezoek aan het regeringsgebouw in Washington. Ze had met haar lezingen en seminars 25.000 USD gespaard voor de restauratie van het oorspronkelijke gipsmodel van De Vrouwe van Vrijheid, het bronzen beeld dat bovenop de koepel van het capitool staat. De Vrouwe van Vrijheid vertegenwoordigt het collectieve onderbewustzijn van de Verenigde Staten. Het bijna 6 meter hoge gerestaureerde beeld staat nu te pronken in het bezoekerscentrum van het regeringsgebouw. Zoals senator Akaka, de afgevaardigde van Hawaii, opmerkte: "Het herinnert ons aan Morrnah Nalamaku Simeona."

Op 15 januari 1991 verliet ze Hawaii voor de laatste keer om in Duitsland vele reinigingen te volbrengen. In het plaatsje Kirchheim logeerde ze bij de Duitse organisatoren van haar seminars Michael Micklei en Yvette Mauri. Zij reden Morrnah tijdens haar laatste levensjaar zo'n 50.000 kilometer kriskras door Duitsland. Regen noch sneeuw kon haar belemmeren om gebieden, gebouwen, straten, rivieren en bergen te reinigen van pijnlijke en traumatische gebeurtenissen die daar hadden plaatsgevonden. Op 11 februari 1992 overleed Morrnah vredig in het huis van haar Duitse vrienden.

Mahalo nui loa Morrnah.
O ka Maluhia no me 'oe.

Bronnen:

  • Ke Ola. Viering ter ere van en ter nagedachtenis aan Morrnah Nalamaku Simeona. Honolulu, 5 april 1992
  • Die Krönung des Bewusstseins. Ein Göttliche Handreichung durch ho'oponopono nach Morrnah Simeona. Michael Micklei. ISBN 978-3-942611-09-1
  • Congressional Record United States of America Vol. 138 No. 43

Foto: © Peter Hilz

Meer informatie over Morrnah Simeona kunt u vinden op Wikipedia