Meer reakties......

Een ontroerende reaktie van Joke op het Ho'oponopono weekend. Mahalo Joke.

"Even een kaartje om je te bedanken voor het afgelopen weekeind. De Ho'oponopono is van onschatbare waarde gebleken. Het is voor mij het mooiste kado dat de Schepper, door jou, gegeven heeft. Het laat zich moeilijk uitleggen, maar het is alsof ik na een lange reis ben thuisgekomen. Alles is op de één of andere manier op z'n plaats gevallen. Begrijp je een beetje wat ik bedoel? Vast wel!
Dank je voor je geduld, enthousiasme, gastvrijheid en vriendelijkheid."

Hiernaast een prachtige collage en reaktie van Lies na haar Ho'oponopono Review:

"Het heeft even geduurd voor ik je schrijf (en ik wilde iets voor je maken): het Ho'oponopono weekend was zoiets als een symphonie die klaterend allerlei aktiviteiten heeft aangekondigd. Daarna heel druk, heel veel te doen in de Ho'oponopono, veel doorbraken. Verder was het heerlijk om na zo'n tijd weer eens in de Ho'oponopono te zitten. En ook heel leuk om er met nieuwe Ho'oponopono'ers te zijn (voor hun en voor mijzelf). Ik vond het mooi te zien hoe je met de mensen zoiets als het yin yang teken maakt in hoe je antwoordt op vragen, heel rustig neem je de mensen mee uit het denken, uit het donker naar het licht."

Urmie schrijft:
"Na meer dan anderhalf jaar dagelijkse praktijk heb ik nog steeds baat bij Ho'oponopono. Het behoort tot mijn dagelijkse gewoonten, zoals tandenpoetsen. Ik "poets" mijn geest liefst tweemaal daags om hem net als mijn tanden in goede conditie te houden. Zodat de oorspronkelijke, heilzame energie natuurlijk kan stromen. Het lukt me dan veel beter om de dag stressvrij door te komen.

Wat ik ook merk is dat ik steeds minder bedenk wat ik moet doen. Binnen en buiten voelen aan als 1 ononderbroken, stromend proces waarin de ego niet zo belangrijk is. Handelen is dan niet vooropgezet maar gebeurt eerder spontaan. Je doet gewoon dat wat nodig is.

Tot slot: een citaat uit het boekje "Tao van Eenvoud"
"Als een spiegel niet stoffig is, is er slechts zijn oorspronkelijke helderheid. Dienovereenkomstig hoeft de geest zelf niet te worden gereinigd; verwijder wat hem vertroebelt en zijn helderheid komt vanzelf te voorschijn."

Een fijne email reaktie van Lynn:
"Ik denk nog heel vaak aan jou, de manier waarop jij de Ho'oponopono leerde aan ons was zo bij jezelf blijven en zo liefdevol! Dat heeft een grote indruk op mij achtergelaten.
Ik doe de Ho'oponopono regelmatig en verzorg mijn Unihipili zo goed mogelijk, het schiet er wel eens bij in als ik te druk met anderen bezig ben.
De kleuren en de Zuil van het IK doe ik elke dag en ik gebruik de kleuren ook voor andere mensen, vooral bij kinderen werkt het echt fantastisch is mijn ervaring.
De vrede en rust die ik voel als ik alleen al aan de Ho'oponopono denk, is voor mij een teken dat het zijn werk doet. Ik heb ook ontdekt dat alles wat ik tot nu toe gedaan heb om me te ontwikkelen, in de Ho'oponopono verweven zit. Of het nou familieopstellingen zijn, die beschrijven ook de rollen van vaders, moeders en kinderen. De Shiatsu met alle elementen, seizoenen, kleuren, emoties, blokkades enz. alles komt terug in de Ho'oponopono."

Reaktie van Gina. (Tijdens de Hawaii reis was Gina zo nieuwsgierig naar de Ho'oponopono geworden, dat ze bijna niet kon wachten om de training zelf te doen.)

"Voor jou; een ...dauw druppel... kaart.
Bedankt Gerda. Ho'oponopono had ik niet willen missen! Ik kreeg een verbinding met vertrouwen. Alles verandert in/om/met me. Het is goed. Groetjes fân Gina."

Leontine schrijft:
"Ik doe (bijna!) dagelijks de Ho'oponopono en voel me er heel goed bij. Het werkt echt. Er gebeuren allemaal bijzondere dingen. Heel goed. Liefs en tot ziens."

Richard van der Giessen & Joyce Lammerts van Bueren:
"Joyce en ik hebben genoten van je cursus. We bemerken veel meer lichtheid en zachtheid in ons leven. Fantastisch en nog héél erg veel dank dat je ons deelgenoot hebt willen maken van deze prachtige levenswijze."

N. schrijft : "Hartelijk dank voor het fijne weekend. Ik heb er veel aan gehad en het geeft me veel steun en kracht in het loslatingsproces en de verwikkelingen rond mijn werk. Kwesties met een bepaalde persoon, waar ik iets “op” had zitten, zijn geheeld en er is waardering voor in de plaats gekomen. Zo fijn! Ik ben zo blij dat ik dit heb geleerd en telkens kan toepassen. En door de herhaling van de cursus wordt het weer opgefrist en het verdiept ook steeds. Ik hoor toch weer nieuwe gezichtspunten, of dingen die ik vergeten was of waar ik me eerder niet van bewust was. Ik ben heel erg dankbaar dat dit in mijn leven is gekomen en dat ik dit van jou mocht leren."

Michaël's prachtige reaktie na de Ho'oponopono terugkommiddag:

"Vanuit mijn hart, vanuit mijn Wezen,

dank je Gerda voor de terugkomdag gisteren in de Roos. Gewoon al het erbij zijn, zelfs zonder al te veel woorden, was mana. Ik voel hoe Ho'oponopono mijn leven op haar bedoelde sporen zet. Er is veel in beweging en ik ben er dankbaar voor.

Ik voel hoe belangrijk  liefdevolle zorg en aandacht voor mijn Unihipili zijn en dat het deze liefdevolle aandacht en zorg zijn die mij helen en bevrijden van zelfkritiek, twijfel, onzekerheid, zelfveroordeling, ... en alles wat ik dacht in mijn leven reeds opgelost te hebben, maar dat ik blijkbaar toch ergens op een hoopje in een hoekje van mijn ziel had opgeborgen en verstopt.

Ik kan nu geloven in het heil van "stapje voor stapje". Ik voel de kracht van de verbondenheid en de samenwerking van Uhane, Unihipili en Aumakua. Ik durf nu vertrouwen op het gedragen worden door het Al.

Ik voel me dankbaar dat ik de moed, de wijsheid en het vertrouwen had om me in te schrijven voor jouw cursus en ik ben jou dankbaar dat je op jouw manier Morrnahs' Ho'oponopono doorgeeft.

Mag je verder gedragen worden door de Liefde en de Vrede van het Ik.

Vanuit mijn hart, vanuit mijn Wezen."


Hildegard deelt vanuit haar sprankelende liefdevolle hart met u haar Ho'oponopono ervaring:

"Ik heb een bijna-dood-ervaring gehad, dertien jaar geleden. Het is gebeurd, indertijd, toen ik op vakantie was met een vriendin. En zij heeft mond-op-mond beademing toegepast bij mij (we waren in een sneltrein toen ik een hartstilstand kreeg, en die trein kon pas weer stoppen bij het volgende station, 20 minuten verderop) - wonder boven wonder was er ook een dokter (in onze coupé) die hartmassage heeft toegepast, tot de inmiddels gebelde ambulance mij bij het volgende station heeft gereanimeerd.

Maar goed: de vriendschap met die vriendin is gestopt, een tijdje erna. Ik heb haar jaren niet meer gezien (misschien wel een jaar of... tien - wel nog es ooit een mailtje gestuurd om haar te bedanken voor het feit dat ze mijn leven gered heeft).

En de zondagmiddag van de cursus kwam ik uit het Vondelpark terug voor het middaggedeelte van de cursus, en hoor ik op het terras mijn naam roepen... Zit zij daar, helemaal stralend en blij, en omhelst mij superhartelijk. Het was een mooi weerzien. En het voelde perfect in het kader van Ho'oponopono, omdat we heel open en vrij, respectvol met elkaar konden spreken, veel beter dan ik ooit met haar had kunnen doen (onze vriendschap was voor mijn gevoel nooit echt "in balans", maar dat lag natuurlijk aan mij).

En, toevallig, had ik haar die week vergeven, mezelf ook, en... was alles nu heel OK, vrij en vredig. Mooi, he?

Nou, ik ben erg dankbaar voor dit geschenk in mijn leven, zoals je merkt. En dit zijn nog maar twee voorbeelden."

Op de website van Hildegard en Andre is een mooi kinderliedje te beluisteren geschreven door Hildegard: "Peace for me and Peace for you". Eventueel kunt u de cd aanschaffen of een liedje voor kinderen vanaf 4 jaar voor een eurootje downloaden Blijf maar lekker jezelf

Een opmerkelijk gebeuren van Andrzej

Aloha
Lieve Gerda.
Alweer is er wat gebeurd in mijn huis.
Drie jaar geleden heb ik dubbele gele hibiscusplanten gekocht. Een prachtige Hawaiiaanse plant die bloeit van april tot met oktober, met heel veel grote gele bloemen.
Maar wat is er gebeurd dit jaar, tot onze laatste telefonisch gesprek waren er geen bloemen gekomen op twee van de planten.
En...op een van de planten, waarop normaal eerst dubbele gele bloemen groeiden, gebeurde iets wat ik kan niet verklaren. Ineens groeien er prachtige paars-rose enkele hibiscusbloemen.
En terwijl die bloemen bloeiden...zijn al mijn financiële problemen opgelost, ook met de UWV, en eindelijk heb ik mijn rust gevonden... geen zorgen meer.
Alle rose-paarse hibiscusbloemen, ze gaan dicht na opening en vallen na 24 uur van de plant af, draag ik in mijn portemonnee.
Dat is wat met er door Ho'oponopono is gebeurd...onverklaarbare dingetjes.Hi Gerda...
ik wil je persoonlijk even een update geven. Ik ben natuurlijk nog steeds bezig met de Ho'oponopono en heb ook mijn bedrijf schoongemaakt... en ik heb nog nooit zoveel opdrachten tegelijk gehad, de eerste week van januari had ik al meer dan het hele afgelopen jaar!

Dus ik blijf lekker schoonmaken!!

Hopelijk tot de volgende keer bij de vervolgcursus.

veel liefs en warme groet,

mahalo,
Sandra Njio
Sandra's website http://www.denieuwe30er.nl/

Het is merkwaardig, de 12 stappen, omdat, ik ben voor dat soort aangelegenheden weinig gedisciplineerd, ik doe niet dagelijks de yoga oefeningen, (die ik wekelijks in de les doe) ik mediteer niet (dagelijks) ( wat ik ooit in een 10 daagse leerde) ik vergeet of vergat het, het paste niet, de tijd was op…
 
Maar niet zo met de 12stappen Ho'oponopono, tot nu heb ik slechts twee keer overgeslagen en dat gaf geen fijn gevoel, het lijkt alsof ergens iets mij helpt om het te doen, me te herinneren,  me extra tijd te geven, en zelfs als ik heel moe ben, doe ik ze toch liever dan ze te skippen, een klein mirakel waarlijk, het maakt stilaan deel uit van mijn leven, zoals eten en drinken bijna.
 
Dit is nieuw voor mij, bovendien het is zeer sterk gekoppeld aan een gevoel van ontroering en dankbaarheid.
Van tijd tot tijd lees ik in de bundel de uitleg, en het valt me telkens op, het is zeer rijk; en toch geen overbodige woorden, er schuilt nog veel mysterie in, wat zich op de juiste tijd zal openbaren.
 
Belle

Hi Gerda,

Nogmaals dank voor het mooie weekend. De manier waarop je de ho’oponopono overbrengt is heel prettig. Laagdrempelig en authentiek. Het heeft me geraakt.

Ik kom graag naar de evaluatiemiddag.

Liefs, Laura
 

Ik heb tijdens de evaluatiemiddag aangehaald dat ik een sterk vertrouwen heb in de toekomst ondanks de moeilijke periode waar ik inzit. Ik ben sinds 3 weken thuis met een Burn-out. En een jaar geleden liet mijn partner en echtgenoot (ik ben getrouwd met een man)me weten dat hij terug verliefd is op een vrouw (hij worstelde daar 6 maanden mee alvorens me in te lichten). Hij heeft geprobeerd het te negeren en er niets mee te doen maar na 1 jaar en half is hij nog steeds verliefd. Twee weken geleden hebben we beslist om als vrienden uit elkaar te gaan. Op de één of andere manier maakt Ho'oponopono het proces lichter. Ik heb een groot vertrouwen in mijn toekomst. Mentaal sta ik sterk, mijn fysiek loopt wat achter (zeer vergeetachtig).
 
Na de getuigenis van Nathalie (denk ik) dat haar hoofdpijn verdwenen was had ik wel een aha belevenis. Ik dacht dat mijn hoofdpijn verminderd was doordat ik meer water beginnen drinken was naar aanleiding van een dieet, maar nu acht ik het mogelijk dat het dankzij Ho'oponopono is.
 
Door het gebruik van de zuil van vrede had ik gevoelsmatig een open en eerlijk gesprek met mijn algemene directeur, het gesprek verliep anders en niet zo zakelijk als wat ik verwacht had. Er was een oprecht vraag naar hoe het met mij gesteld was.
 
In het begin kon ik tijdens het 12 stappenproces niet stilzitten bij de stappen 5 en 6, eerst moest ik mijn stoel omdraaien om in een andere houding te gaan zitten, later deed ik enkel nog een wiegende beweging met mijn hoofd en lichaam. Intussen kan ik wel rustig blijven zitten. Een merkwaardige, doch bijzondere ervaring. Mij deed het denken aan kinderen en psychiatrische patiënten die ook zo'n beweging maken (zelfgenezing - jezelf troosten).
 
Ho'oponopono sluit perfect aan bij twee boeken die ik aan het lezen ben: 'Het verleden loslaten' van Krishnamurti en 'Een cursus in wonderen'.
 
Tot nu toe verdwenen terugkerende thema's nadat ik ze in de Mahiki schaal heb gelegd, wat ik 1x per week toepas. Ik voel me lichter na het toepassen van dit eenvoudige ritueel.
 
Dankzij de simpele lichamelijke oefeningen en hun ongelofelijk effect (direct merkbaar) heb ik een ongelooflijk vertrouwen dat 'de rest' van Ho'oponopono dan ook wel zal werken en begin ik mijn dag met een 'klein wonder', met positieve verwachtingen en met een zeer dankbaar gevoel!
 
Het uitvoerig opstellen van de Ho'oponopono lijst duurt weliswaar langer maar het geeft me wel voldoening dat ik niet alleen iets voor mezelf oplos, maar ook aan een 'licht-ere' wereld werk.
 
O ka Maluhia no me oe
Helmut

Na twee maanden dagelijks het Ho’oponopono proces toe te passen is mijn leven lichter geworden; ik voel dat mijn frequentie hoger wordt. 
Mijn leven verandert van binnenuit in een groeiend gevoel van bevrijding. Bevrijding van oude programmering en bevrijding van mijn creatieve kracht. Deze verandering voelt als een herstel en heling van datgene wat ik ten diepste ben. 
Ho’oponopono is voor mij het meest effectieve pad wat ik tot nu toe heb bewandeld.
Gurie Bosman  (je kan mijn naam vermelden)
 
Ik hoop dat het anderen mag inspireren.

Dag Gerda en Iwan,

Na een paar onrustige weken was het fijn om weer voeten onder de grond te voelen tijdens de terugkomdag afgelopen zondag. Daar waar ik bepaalde punten mee kon nemen na de 2 daagse, werd zondag duidelijk dat ik belangrijke zaken alweer was vergeten, alleen maar omdat je best veel krijgt aangereikt in zo'n 2 daagse bijeenkomst. Daar waar ik graag 'meer' krijg, is mij nu duidelijk geworden dat ik eerst bij het begin moet beginnen. Er gaat veel goed in mijn 'nieuwe leven' maar heb toch ook nog last van oude niet meer dienende overtuigingen die als blokkades mijn keuzes in de weg zitten en die mij laten twijfelen en aarzelen. 

Ondanks dat ik regelmatig het boek opensla, lees ik nieuwe dingen, wonderlijk hoe mijn menselijke ogen toch zo blind kunnen zijn terwijl ik dacht dat ik het toch wel goed zag. Ahahaha lekker vaag. 
Evengoed ik wilde jullie bevestigen hoe waardevol de terugkomdag voor mij was en tezamen met de nieuwe maan, die mij weer eens uit mijn slaap hield, ga ik weer op weg ... positieve veranderingen tegemoet. Mvg Maaike

 

Desiree schreef:
Ik heb in juni meegedaan aan deel 1 en ik doe elke dag de 12 stappen ho'oponopono en het geeft me heel veel & ook mijn omgeving. Ineens gaan dingen vanzelf en zie ik beter wat ik moet doen in het leven....en dat geeft rust.


Aloha Gerda,

Gisteren verbrandde ik de zijkant van mijn linker wijsvinger bij het oppakken van de hete bakplaat. Direct deed er ik indigo ijsblauw wit licht over heen.. de pijn weg en niets van te zien. Vanmorgen werd ik hieraan herinnerd, mijn vinger als normaal. Moest meteen aan je denken vandaar dat ik dit met je wil delen.
 
Van de week werd mij dringend om hulp gevraagd mbt een dreigend conflict en op de hulpvraag van de huisdieren mbt de omgeving. Bij onderzoek blijkt dat het gaat om een 80 jarige oorlog in het verleden. Het veld roept ..
Ho'oponopono kwam direct in mij op. 
De pendel geeft aan 3 keer per week de 12 stappen op de hulpvraag te doen. 
In mijn sessies neem ik de namen en het gebied op mijn lijst.
 
 
Harte Groet,
Maggie 

Traditionele Ho'oponopono

Deze beschrijving van de traditionele Ho'oponopono is afkomstig van Hui Malama Ola Na O'iwi, The Native Hawaiian Health Care System for the Island of Hawai'i, Hilo.

Ho'oponopono betekent 'Zaken rechtzetten'.
Als er een probleem is of iemand is ziek in de familie, roept de Haku of ouder familielid, de familie bijeen om Ho'oponopono te doen.

Openingsfase:
PULE WEHE - openingsgebed - zet de toon - schept vertrouwen - toewijding
KUKULU KUMUHANA - vaststellen van de emotionele bron - probleem identificeren

Discussie fase:
MAHIKI - het probleem ontrafelen zoals het afpellen van de lagen van een ui
HIHIA - heftige ontsteldheid ontkoppelen - in het juiste perspectief zetten

Oplossingsfase:
HALA - opnieuw bekijken - kijken of er nog onopgeloste zaken zijn die te maken hebben met het oorspronkelijke probleem
KALA - het loslaten van grieven
OKI - de knopen losmaken, doorsnijden - de pijnen begraven
MIHI - vergeving

Proces bij patstelling:
HO'OMALU - zich terugtrekken - periode van stilte
HO'OMAUHALA - probleem niet kunnen oplossen - vasthouden aan het probleem
Het kan nodig zijn om de Ho'oponopono te beëindigen tot de weerstand opgelost is.

Afsluitende fase:
PANI - afsluiting - erop toezien dat iedereen tevreden is
PULE HO'OPAU - afsluitend gebed (in tegenstelling tot het openingsgebed of Pule Wehe)
PAINA - gezamenlijk feest - blijheid

Reakties van Ho'oponopono deelnemers, beoefenaars

Hier kunt u enkele van de vele reakties lezen op de Ho'oponopono lessen en het Pele ritueel. Als u uw ervaring hier ook geplaatst wilt zien, stuur deze dan in via de contactlink bovenaan de pagina.

Reaktie van Riet na haar eerste kennismaking met de Ho'oponopono.

Met dank aan jou, omdat ik bij jou de Ho'oponopono kon doen / mee kon kennismaken. Na mijn Hawaii-dolfijnenreis maakte ik dit schilderij, ook mijn eerste olieverfschilderij. Daarom deze foto als MAHALO.
Telkens als ik de 12 stappen lees, 's morgens en 's avonds krijg ik ontzettend veel energie in mijn lichaam, mijn voeten tintelen dan helemaal. Ook komen de Ho'oponopono kleuren terug in het schilderij en zit daar de Unihipili veilig in een bol, beschermd door dolfijnen, klaar om aan zijn groei te beginnen. Dit weekend was voor mij weer een STAP om verder te gaan.
Met heel veel dank. Ook heel veel dank voor je warme omhelzing. Het deed me goed en ontroerde me.

Naar aanleiding van het jaar 2000 maakte Riet onderstaand schilderij, getiteld: PLANET EARTH FROM 2000 HO'OPONOPONO.
"Ho'oponopono is het Hawaiiaanse woord voor reiniging. Dit schilderij verbeeldt de reiniging van de aarde, ingezet vanaf het jaar 2000, een nieuw millenium is begonnen."

Lieve Riet ik ben je dankbaar. Je bent een fantastische vrouw. Gerda.

Als u meer van deze prachtige schilderijen wilt zien, neem dan kontakt op met
Riet van Diemen, tel. 0229-279939

Meer reakties .....

Willemijn schrijft na de Ho'oponopono Review:

Even een woordje van dank voor de fijne dag die ik zaterdag bij je heb gehad. Het Ho'oponopono Proces komt steeds dieper bij me naar binnen. Het was ook een keer fijn om met zo'n klein groepje te zijn, mijn Unihipili durft dan meer vragen te stellen. In de toekomst kom ik vast weer eens een Review doen.

Reaktie van Jan op de Ho'oponopono training:

Ik vond het heel bijzonder om je te ontmoeten en de workshop bij je te doen. Sterk spul dat Ho'oponopono. Ik heb gemerkt dat het enorm veel met mij doet. Ik heb het gevoel dat alle lichamelijke moeheid die in mij zit/zat er aan het uitkomen is. Heel bijzonder wat het allemaal in werking zet.

Reaktie van Maureen en de prachtige kaart die ze stuurde (rechts).

Dank je wel voor het doorgeven van de Ho'oponopono. Het is fantastisch en steeds verrassend. Moeder en Kind maken het goed.

Reaktie van Jacqueline op de Ho'oponopono training:

Het was voor mij erg fijn het afgelopen weekend. Er zijn me een aantal zaken meer duidelijk geworden. Vooral het contact met mijn kleine. (Unihipili, onderbewustzijn)
Ik wil nog even iets delen. Ik ben altijd bang voor de tandarts, vooral voor de verdoving. Van tevoren heb ik alles gecleand met indigo, iceblue, white. Bij binnenkomst was ik nog bang. Ik bleef de kleuren zeggen. Op een gegeven moment moest de tandarts me bijna wakker maken, zover was ik heen in de ontspanning. Ongelofelijk en dat in de tandartsstoel bij het boren.
De gebeden, de twaalf stappen, voelen steeds beter aan. De bescherming van de kleine (Unihipili) levert me veel op, vooral op mijn werk. Zoals jij al zei: wil niet teveel. Gisteren moest ik duidelijk mijn gouden gympen aan en mijn grappige broek. Leuk hè? Het contact is er en wordt steeds sterker, wens ik.

Reaktie van Joan na de dag van de godin Pele:

De Pele-workshop was indrukwekkend. Mijn complimenten, je hebt het zo mooi gebracht en de energie was prachtig. Ik heb er van genoten en de lezing en het ritueel hebben mij goed gedaan. Ik keek naar al die vrouwen die er helemaal 'in' waren; het was heel mooi.

Het Godinnen-symposium in Centrum Jethro te Leiden, werd geopend met een wel heel bijzondere voordracht over de Godin Inanna. Een indrukwekkende voordracht van 2, of was het 3 uur, in dichtvorm (en niets van papier), prachtig gebracht door Els Molenkamp met stijlvolle muzikale intermezzo's. Els was ook aanwezig op de Pele dag. Hier haar uitgebreide reaktie:

Zondagavond. Moe maar voldaan na een heerlijke dag werken in mijn tuin. Mijn handen nog tintelend en prikkelend, nu de pen pakkend, om je te schrijven hoe ik genoten, ontzettend genoten heb van de manier waarop de me kennis hebt laten maken met de vuurgodin Pele. Enthousiast duikt zij steeds weer in me op. Haar afbeelding vind ik zo prachtig. Zeer, zeer verrast was ik, toen je me haar beeld stuurde met een lieve tekst erop. Ik wilde je om haar beeltenis vragen of waar ik deze zou kunnen vinden. En dan ligt het zomaar in de brievenbus! Bedankt! Het was voor mij de eerste keer dat ik (buiten de rituelen van het Katholicisme jaren en jaren geleden) deelnam in en met zo'n grote groep aan een ritueel gewijd aan een speciale (God of) Godin. Terwijl ik dit schrijf, denk ik: dat is helemaal niet waar omdat ik veel rituele gebeurtenissen beleefd heb tijdens opleidingen en mijn voorstelling over en met Inanna is feitelijk ook een rituele gebeurtenis. Maar goed het was deze keer anders en ik vond het fijn!
De 'voorbereidende' ochtend heeft hier aan meegewerkt. Het verhaal met de dia's, de visualisatie, jouw manifestatie etc. Heerlijk! De visualisatie bracht mij veel beelden. Het land, de mensen, de geluiden, de priesters, de danseressen, het klimaat, de landschappelijke omgeving, de zee en die immense vulkaan, het was tastbaar dichtbij en op de een of andere manier vertrouwd, herkenbaar. Zo wie zo was er dat hele oeroude, wat ik ook vind bij Inanna en Ereshkigal.

 


 Morrnah Nalamaku Simeona

Morrnah Simeona 1989. Fotograaf Peter HilzMorrnah Nalamaku Simeona creëerde het vernieuwde Ho'oponopono proces, de Hawaiiaanse methode voor het herstellen van fouten, misdragingen, vergissingen, verdriet, pijn, etc. Als de ontwerper van deze nieuwe methode heeft ze over de hele wereld lezingen en seminars gegeven, waaronder aan medische faculteiten, universiteiten, de UNESCO en de Verenigde Naties. In 1983 werd Morrnah als erkende kahuna la'au lapa'au (genezeres) door de Hawaiiaanse regering en de Hongwanji Mission van Honululu voor haar sublieme werk en kennis van de oude Hawaiaanse cultuur geëerd met de benoeming tot 'Living HawaiianTreasure'. Andere hoge eerbetuigingen ontving ze ondermeer van de United States Jaycees Foundation (Preservation of the Past - Inspiration for the Future) en het International Register of Profiles in Cambridge, Engeland.

In 1989 en 1990 organiseerde Keola Gerda van der Linden in Amsterdam de Ho'oponopono seminars voor Morrnah en haar assistent dr. Stanley Hew Len.

Ook al was ze klein van stuk, uiterst bescheiden en sprak ze met een zachte stem, Morrnah was duidelijk een vrouw met een missie. Zij bracht de mensheid de kennis en methode die het mogelijk maken dat iedereen zijn eigen verlosser kan zijn en in direct kontakt kan komen met zijn innerlijke goddelijke schepper. Met haar Ho'oponopono reikte zij de hulpmiddelen aan die niet alleen mensen, maar ook andere schepselen naar hun oorspronkelijke natuurlijke staat terugbrengen. 

Morrnah werd op 19 mei 1913 geboren in Honolulu op het Hawaiiaanse eiland Oahu en groeide op in een perfekte omgeving om zich op haar missie voor te bereiden. Ze was de dochter van Lilia en Kimokea Simeona. Haar moeder Lilia was hofdame van de laatste monarch van Hawaii, koningin Liliuokalani. Lilia was een Makaula (profetes) en traditionele Kahuna La'au Kahea (genezeres die door woorden genezing brengt, o.a. van gebroken en verbrijzelde botten). Deze kennis en geneeskunst die sinds mensenheugenis van generatie op generatie binnen de familie werd overgedragen leerde Morrnah van haar moeder. Van haar vader Kimokea leerde ze oceanografie, astronomie en traditionele ho'oponopono. Als jong kind werd ze opgeleid en geïnspireerd door God en het pantheon van Hawaiiaanse goden die ze Gods helpers noemt. Ondermeer de goden Kane, Lono, Kanaloa, Ku en de godin Hina waren haar helpers bij La'au Kahea. Ook werkte ze samen met de scheppergodin Pele, het vrouwelijke oervuur, die op Hawai'i verblijft in de vulkaan Halema'uma'u. Door de jaren heen verdiepte zij het kontakt met deze natuurkrachten. Nogmaals, deze natuurwezens zijn de helpers van de goddelijke schepper. Een begrip dat voor Hawaiianen heel vanzelfsprekend is omdat zij de goddelijke schepper, de schepping en de daarin aanwezige natuurkrachten als één geheel ervaren.

Op driejarige leeftijd genas Morrnah haar eerste patient, haar eigen hond die overreden was. Ze volgde daarbij precies de instructies van Gods helpers. Sindsdien ontwikkelde ze zich steeds verder en leerde ze de kracht van gedachten en hoe ze op afstand genezingen kon doen. 
Als jonge vrouw leidde Morrnah een onopvallend leven. Ze werkte als lerares voor mensen met een handicap, was chauffeur en instructeur voor het Rode Kruis en had haar eigen wellness centra in het Royal Hawaiian en Kahala Hilton hotel waar ze haar klanten behandelde met Lomilomi massage. 

Morrnah's grootste verdienste is het vernieuwen en vereenvoudigen van het traditionele vergevings- en genezingsproces Ho'oponopono in een voor iedereen toepasbare methode. Daarbij integreerde zij de kennis van de innerlijke drie-eenheid: Aumaka of hoger bewustzijn, Uhane of rationeel bewustzijn en Unihipili of onderbewustzijn die zij de innerlijke familie noemt. Ho'oponopono herstelt de harmonie tussen de drie bewustzijnsniveaus waardoor een directe samenwerking ontstaat met de innerlijke goddelijke schepper en wonderen kunnen plaatsvinden.

In 1980 verliet Morrnah Hawaii om haar kennis en Ho'oponopono te delen met de rest van de wereld. Onvermoeibaar reisde ze jaren achtereen door Azië, de Verenigde Staten en Europa om haar Ho'oponopono te onderwijzen en leed weg te nemen. Niet alleen menselijk leed maar ook gebieden zoals de slagvelden uit de 1ste en 2de wereldoorlog. Zij was overtuigd van de wet van oorzaak en gevolg. Morrnah's Ho'oponopono is bijzonder omdat de oorzaak transmuteert, zonder dat dit eerst geanalyseerd hoeft te worden, waardoor het gevolg oplost of verdwijnt.

Haar laatse rondreis in 1990 met voordrachten en seminars in Europa, rondde ze af met een bezoek aan Egypte en het St. Katharinaklooster aan de voet van de Mosesberg in de Sinai woestijn, eindigend in en rond Jeruzalem.
Voor ze weer terugkeerde naar Hawai'i, bracht ze een bezoek aan het regeringsgebouw in Washington. Ze had 25.000 USD ingezameld voor de restauratie van het oorspronkelijke gipsmodel van De Vrouwe van Vrijheid, het bronzen beeld dat bovenop de koepel van het capitool staat. De Vrouwe van Vrijheid vertegenwoordigt het collectieve onderbewustzijn van de Verenigde Staten. Het bijna 6 meter hoge gerestaureerde beeld staat nu in het bezoekerscentrum van het regeringsgebouw. Zoals senator Akaka, de afgevaardigde van Hawaii, opmerkte: "Ter herinnering aan Morrnah Nalamaku Simeona."

Op 15 januari 1991 verliet ze Hawaii voor de laatste keer om te gaan wonen in het Duitse plaatsje Kirchheim bij haar vrienden Michael Micklei en zijn vrouw Yvette Mauri met wie zij de organisatie Pacifica Seminars had opgericht. Zij reden met Morrnah tijdens haar laatste levensjaar zo'n 50.000 kilometer kriskras door Duitsland. Regen noch sneeuw kon haar belemmeren om gebieden, huizen, straten, rivieren en bergen te reinigen van oude pijnlijke en traumatische herinneringen. Op 11 februari 1992 overleed Morrnah vredig in het huis van haar Pacifica Seminars vrienden.

Mahalo nui loa Morrnah.
O ka Maluhia no me 'oe.

Bronnen:

  • Ke Ola. Viering ter ere van en ter nagedachtenis aan Morrnah Nalamaku Simeona. Honolulu, 5 april 1992
  • Die Krönung des Bewusstseins. Ein Göttliche Handreichung durch ho'oponopono nach Morrnah Simeona. Michael Micklei. ISBN 978-3-942611-09-1
  • Congressional Record United States of America Vol. 138 No. 43

Foto: © Peter Hilz

Meer informatie over Morrnah Simeona kunt u vinden op Wikipedia